23 iunie 2009

Leapsa de concert

Deci Ovi ma intreaba mai in leapsa mai in serios: ce concert (pop?) mi-ar plăcea să vad de Ziua Timişoarei?
Pai cum sa va zic eu... Intrebarea asta e tot atat de faimoasa ca aia ce ruleaza prin promo-uri cu "ce s-ar putea face cu 4 miliarde de lei?" Posibilitatile sunt nelimitate. N-o sa ma arunc, asa cum v-ati astepta poate unii, la varianta cu The Killers pentru ca deja mi-am stabilit ca vreau sa-i vad la B'estFest. Nici la U2 pentru simplul motiv ca n-avem de unde sa scoatem 50 000 de fani ca sa umplem un stadion nici daca i-am imbraca pe irlandezi in violet. Sau Linkin Park, Depeche sau cine vreti voi din trupele mari pentru ca nu cred ca optiunea e fezabila!! In schimb mi-as dori sa vina o trupa de-asta micuta, cu cateva albume la activ ce abia recent a cunoscut succesul international. Ca de exemplu Wolfgang Amadeus Phoenix! Numele e foarte catchy, numai potrivit burg-ului nostru multicultural, canta niste indie rock (nu pop) si-mi plac de numa. Iar daca e musai pop sa vina La Roux, ca m-a cucerit deja cu trei piese si-abia astept albumul.

Wolfgang Amadeus Phoenix - 1901


La Roux - Bulletproof


Leapsa de concert intreaba mai departe pe Dora, Radu si Nebuloasa.

4 comentarii:

  1. Ba io cred ca si ideea trupelor grele este foarte fezabila, pentru simplul fapt ca nu aduni acolo doar timisoreni. Gandeste-te ca juma' de tara ar fi mai aproape de noi decat de Bucuresti, ca sa nu mai vorbim ca e tocmai jumatatea aia mai putin manelizata... deci mai predispusa la muzica de calitate.

    Si nu-i musai sa ingramadesti 50.ooo oameni pe un stadion. Poti sa-i aduni la Parta, Periam, Sacalaz, Berecsau, oriunde. Spatiu deschis, campare, wc-uri, putina organizare, putin business de ghereta... toata lumea ar fi fericita.

    Uite, weekendul trecut a fost un festival de muzica in Austria, langa granita, in plin camp. In 3 zile s-au perindat pe acolo mai multe formatii de varf decat a vazut Romania in 20 de ani... iar participantii au fost din toate tarile apropiate. De ce la noi nu s-ar putea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as vrea sa ai tu dreptate dar aici in urbe abia se umple un club la Grimus si Persona. Vitza ce mai strange cateva sute, si avem pretentia ca ne place muzica. Ne place poate dar nu platim pentru ea. A fost Shakira, in vremurile ei bune abia a strans 17 000 din toata tara desi erau locuri pentru de doua ori mai multi, si nici biletu nu era f scump. A fost Jose Carreras si a adunat vreo 7000 de oameni. Atb a mixat in fata a 600 de oameni. Aveam mai multi la festivalul berii. Ce vreau sa spun. Poate daca ar veni o trupa mare s-ar strange lumea dar trupa aia ca sa vina trebuie sa aibe o garantie, un precedent si deocamdata nu exista. bucuresti e singurul care ofera incredere pt ca e capitala. Mai e si Sibiul, care beneficiaza de o reclama foarte buna din turism.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai si tu dreptatea ta, intradevar.

    Dar eu cred ca la formatiile romanesti prezenta e scazuta tocmai pentru ca nu e ceva neobisnuit, nu e o muzica extraordinara, nu vin "vedete internationale"... cumva in ideea ca "nu-i mare lucru sa-i ascult pe X sau Y, i-am mai vazut la fiecare festival". Eu sunt din categoria astora, recunosc... prea putine formatii romanesti ma scot din casa, nu din cauza pretului, cat din cauza calitatii evenimentelor, a ingramadelii si a prezentei a tot felul de pustani teribilisti, care de cele mai multe ori nu inteleg nimic din muzica respectiva dar sunt omniprezenti si extrem de deranjanti cu atitudinea lor de 3 lei.

    Altfel insa ar fi mediatizata prezenta unei formaitid e talie mondiala... altfel ar fi perceputa oportunitatea de a-i vedea, macar o data in viata, pe marii X sau Y, live... ar atrage o mai mare mobilizare a fanilor.

    Crezi ca in Bucuresti, cuibul manelistilor, sunt mai multi fani Rolling Stones, decat in restul tarii? Si totusi stadionul a fost plin, pentru ca o tara intreaga s-a dus acolo sa vada cu ochii lor. Vorba ta, putea fi Sibiul - centru al tarii... sau Cluj, Timisoara, Brasov... ar fi fost la feld e multa lume prezenta la eveniment.

    Nu exista, intradevar, un precedent... insa acesta nu s-a creat - zic eu - dint-un monopol al capitalei, nu de teama ca n-ar avea succes in "provincie"...

    Din punctul meu de vedere, decat sa calc - fie si pentru un mega-concert, in acel oras infect si grobian, mai bine bat distanta tripla (pe autostrazi), spre un alt oras european, pentru a vedea o formatie intr-un alt concert din cadrul turneului. Mult mai placut si civilizat. Si... nu in ultimul rand, mai ieftin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai stii cum e: concertele sunt organizate de firme cu sediul la buc :) asa ca aduc acolo ce-i mai bun. Avem si noi cativa organizatori locali care aduc ceva nume la festivalurile locale: Plai, TmBase, dar fiecare dupa puterea lui. Chestia nasoala e ca autoritatile astea care ne conduc inca nu s-au ridicat deasupra pomanei cu mici si bere si trupe de lautari expirati (sunt rautacios stiu). Atunci cand or sa renunte sa imparta la zeci de "minori" bugetul si sa aduca doua nume mari si ATAT, O sa avem ceva interesant.

    Optiunea cu strainatatea e cea mai fezabila: avem Budapesta, Novi Sad, Belgradul Zagrebul la cateva ore de mers cu masina pe sosele europene. Normal ca e prima alegere. Oricum eu nu sunt inca dezgustat de bucuresti pentru ca prefer sa ignor grobianismul si manelismul de acolo in favoarea celor cativa oameni pe care-i cunosc deja si vreau sa-i vad. Asa ca ma duc la Best fest cu multa incredere :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?